Založ si blog

Nominanti SNS a biznis za VIAC AKO 400 miliónov Eur?

Obchod okolo vozidiel Patria AMV 8×8 neprebieha transparentne a preto som sa rozhodol venovať mu trochu pozornosti. Otázok je veľa, odpovedí minimum – najmä zo strany generálneho tajomníka SÚ MO SR Jána Hoľka, ktorý síce veľmi dobre vie vymenovať pozitíva tohto vozidla a obchodu, no k negatívam sa už nejak vyjadrovať nechce. A to je podozrivé. Už 400 miliónov Eur v podobe nákladov by mohlo byť vzhľadom na iné možnosti veľa, no v skutočnosti pôjde kvôli nutnej údržbe a servisu o oveľa väčší náklad, pretože sa samozrejme jedná o dlhšie obdobie – cca 20 rokov.

Posledné obdobie sa v rezorte obrany nieslo v znamení testovania nových transportérov. V prípade modelov 4×4 šlo skôr o testovanie rôznych typov, v prípade modelu 8×8 je zdá sa voľba jasná. Z relácie Téma dňa odvysielanej 6.12.2017 by sa nám mohlo zdať, že ide priam o ideálne riešenie pre naše ozbrojené sily. Nenechajte sa oklamať, aj za týmto totižto môže byť biznis – konkrétne biznis SNS.

Patria AMV je na základe rôznych erudovaných a medzinárodných rebríčkov jedným z najkvalitnejších transportérov na trhu. Kebyže tvrdím opak, krivdil by som. Ako však každý, kto sa niekedy stretol s podobnou zákazkou vie, nie je všetko len o výkone a kvalite samotného vozidla.

Problémom je cena, ale najmä SKUTOČNÝ prínos pre Slovensko, konkrétne pre ekonomiku. Zbrojný priemysel je naozaj výborný biznis a bola by škoda dostatočne nevyužiť ekonomický potenciál, ktorý sa v tejto oblasti obchodu skrýva. Cena by mohla byť nižšia, keby bol obchod transparentnejší, lebo transparentnosť prináša väčšiu konkurenciu a tá zas prináša nižšiu cenu a vyššiu kvalitu – to je jasné nie len ekonómom, je to celkom logické.

Prínos pre slovenskú ekonomiku je však ešte problematickejší. Nikto nepopiera, že vedľajšie efekty existujú. Takáto akcia si totižto jednoznačne vyžaduje dodatočnú subdodávateľskú činnosť. Ale poďme ešte hlbšie. Keby vznikla zdravá konkurencia medzi subdodávateľmi, určite by to bolo dobré. Ale tu sa spomína veľmi výrazne len jedna konkrétna firma – Way Industries, ktorej minulosť je zaujímavá. Minulí vlastníci ako Černák, alebo Slavia Capital, na ktorú majú veľký vplyv práve ľudia z SNS, firme určite nepridáva na dôveryhodnosti. Slavia Capital si dokonca podľa neoficiálnych informácii zachovala vplyv vo Way Industries až dodnes a to by znamenalo len jediné – že by ľudia z SNS mali značný vplyv na subdodávateľskú činnosť, ktorá v tejto krajine vďaka obchodu vznikne. Slavia Capital a jej zástupcovia sa mali naviac podieľať na viacerých rokovaniach MO s fínskou firmou Patria, o čom verejnosť vôbec nevedela. Takýto netransparentný prístup je neprípustný. Výsledkom je vlastne to, že štát bude platiť nie len spomenutých 400 miliónov, ale oveľa viac a nie do riadneho súťažného prostredia, ale do firiem dopredu vybraných a je dosť možné, že dokonca napojených na SNS.

Je možné, že celý tento proces má zabezpečiť práve generálny tajomník Hoľko. A aj by to sedelo, keďže v spomínanej Téme dňa transportér obhajoval tak okato, že sa to nedalo prehliadnuť. Dám len pár citácií: „Bol som šokovaný dvoma vecami: to je otázka podvozku a práce vozidla v teréne a bol som veľmi prekvapený streľbou za chodu vozidla, ktorá bola tak presná, že sami vojaci povedali, že to ešte nevideli.“ „…je to fascinujúce, že vozidlo strieľa z pohybu a tá streľba je ako keby ste zameriavali zo stojana…“ „…vojaci zatajovali dych a hovorili, prepáčte mi za výraz, že to je tichý zabijak.“ „… ten chod motora bol tak tichý, že niektorí tvrdili, že ich autá vydávajú väčší zvuk“.

Hoľko naviac na Bielikove otázky ohľadom alternatív tohto obchodu odpovedal len veľmi čiastočne. Projekt s Poľskom, ktorého výsledkom mala byť spolupráca v oblasti výroby transportérov Rosomak, úplne odpísal. Pravda je však taká, že tento obchod bol transparentnejší, pre Slovensko lacnejší a dopady na subdodávateľov by mohli byť iné – to by už bola otázka realizácie – cena by bola výrazne nižšia (o viac ako tretinu). Asi preto Hoľko hovoril len o všelijakých percentách a nie o konkrétnych sumách. K nemeckej alternatíve, na ktorú sa ho redaktor spýtal, sa fakticky nevyjadril.

Obraz o tomto celom si už urobte samostatne.

Neuveriteľné: Prokurátor Šanta má byt od Bašternáka

02.07.2018

Po Jánovi Kuciakovi a Vasiľovi Špirkovi majú média ďalšiu hviezdu v boji proti vláde a hlavne v boji „Za slušné Slovensko“. Je ňou špeciálny prokurátor Ján Šanta. Takmer ako vždy, aj v tomto prípade však ide zo strany niektorých médií o dvojtvárnosť a zamlčiavanie pravdy. Podľa výpisu z katastra nehnuteľností je na LV č.: 5631 v dobre známych [...]

Opozíciu v Bratislave nezaujíma volič

08.06.2018

Dlhodobo sa hovorí o tom, že by mala dnešná pravicová opozícia na rôznych úrovniach dokazovať vôľu a schopnosť dohodnúť sa na základných veciach, ktoré prináša politický život. Namiesto toho sa však opozícia triešti a rozdeľuje pri každej jednej téme a je úplne jedno, či sa rozprávame o úrovni parlamentnej, župnej, alebo najnižšej komunálnej. V Bratislave, [...]

Je otázka Kaliňáka ako kandidáta na prezidenta aktuálna?

28.05.2018

Po tom, čo všetko vyšlo na povrch o podvodoch prezidenta Andreja Kisku, je snáď každému jasné, prečo nešiel kandidovať. Keby sa takéto veci na neho zistili už počas posledných prezidentských volieb, Kiska by pravdepodobne dnes prezidentom nebol. Asi je však zbytočné polemizovať o minulosti a skúsme o niečom horúcejšom – o najbližších prezidentských voľbách. [...]

bielorusko, cvičenia

Minsk bol napadnutý, odrazili sme útok z Litvy, vyhlásilo Bielorusko. Absolútny nezmysel, hlási Vilnius

25.04.2024 15:58

Takéto vyhlásenia je možné pokladať za neustálu nepriateľskú provokáciu a informačný útok proti nám, ktoré nemajú nič spoločné s realitou, tvrdí Litva.

Susko

Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní, tvrdí Susko

25.04.2024 15:05

Šéf rezortu Boris Susko nerozumie, prečo by ministerstvo nemalo na kontrolu procesu nárok.

kočner, kuciak

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

25.04.2024 14:27

Kauzy sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Radek Sikorski

Chceme byť jednou z krajín, ktoré určujú smerovanie EÚ, znie z Poľska. Sikorski poslal ostré slová Moskve

25.04.2024 14:27

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Sikorského vízia je úzko prepojená s víziou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 26
Celková čítanosť: 115063x
Priemerná čítanosť článkov: 4426x

Autor blogu

Kategórie