Založ si blog

Pravicová kaviareň, Zeman, Drahoš a čo to má spoločné so Slovenskom

V Česku prebehli prezidentské voľby a za staronového prezidenta ČR bol zvolený Miloš Zeman. Ekonóm, ktorý so sebou prináša veľa kontroverzie. Otázkou však je, že nakoľko sú negatívne reči o ňom len mediálnou konštrukciou médií, ktorú by som bez váhania nazval kaviarenskou.

Vzhľadom na to, do akej miery médiá a mladí ľudia lobbovali na internete za Jiřího Drahoša, je pre mnohých prekvapením, že si Miloš Zeman obhájil svoju pozíciu. V absolútnych číslach dostal dokonca ešte viac hlasov ako v posledných voľbách. Českí voliči tým dokázali, že ešte stále existuje početná skupina ľudí, ktorí sa nenechajú len tak zlomiť rečami pravicových médií.

Súboj v druhom kole českých prezidentských volieb v mnohom pripomínal súboj Fica s Kiskom v druhom kole na Slovensku. Mnohé médiá sa snažili súboj vykresliť ako súboj dobra proti zlu, slušnosti proti chrapúnstvu, propagandy proti transparentnosti, alebo dokonca USA proti Rusku. Po zvolení Miloša Zemana sa začalo hovoriť o ďalších ťažkých piatich rokoch plných vplyvu Ruska a agresívneho a neslušného štýlu politiky. Realita je však iná. Takéto súboje nie sú americkým filmom a nikdy nie sú súbojmi dobra proti zlu.

Jiří Drahoš naviac v posledných debatách veľmi nepresvedčil. Jeho prejav bol veľmi neistý a neštátnicky. Na jednej strane absolútne nespochybňujem jeho znalosti v oblasti chémie, ktoré sú určite mimoriadne. Ale praktická politika, ako sa vlastne ukázalo, je úplne o niečom inom a aj napriek úpornej snahe Drahošových podporovateľov opísať súboje ako vyrovnané, Zeman mal objektívne prevahu a Drahoša vedel oveľa častejšie zatlačiť do kúta.

Ukázalo sa taktiež, že celková Drahošova stratégia bola nešťastná. Nikto nehovoril o tom prečo Drahoš áno, ale všetci jeho podporovatelia hovorili v prvom rade o tom, že prečo Zeman nie. Múdreho voliča však zaujíma, že prečo Drahoš áno. Stratégia nebyť Zemanom a prezentovanie tohto faktu ako hlavnej pozitívnej Drahošovej vlastnosti teda nebola úspešná.

Drahošovci sa naviac v posledných dňoch znížili na vysmievanie sa Zemanovmu výzoru a na ponižovanie Zemanových voličov. Vlastne typický znak kaviarne – my sme tu tí múdri a progresívni a keď s nami nesúhlasíte, je to v prvom rade preto, lebo ste hlúpejší a pre spoločnosť menej cenní.

Na Slovensku niečo takéto vyšlo a zvolili sme si vtedy neznámeho Andreja Kisku, čo sa už odvtedy viackrát ukázalo ako nie veľmi dobrá voľba. Česku každopádne blahoželám k triezvej voľbe a prezidentovi Zemanovi želám len dobré politické kroky.

Neuveriteľné: Prokurátor Šanta má byt od Bašternáka

02.07.2018

Po Jánovi Kuciakovi a Vasiľovi Špirkovi majú média ďalšiu hviezdu v boji proti vláde a hlavne v boji „Za slušné Slovensko“. Je ňou špeciálny prokurátor Ján Šanta. Takmer ako vždy, aj v tomto prípade však ide zo strany niektorých médií o dvojtvárnosť a zamlčiavanie pravdy. Podľa výpisu z katastra nehnuteľností je na LV č.: 5631 v dobre známych [...]

Opozíciu v Bratislave nezaujíma volič

08.06.2018

Dlhodobo sa hovorí o tom, že by mala dnešná pravicová opozícia na rôznych úrovniach dokazovať vôľu a schopnosť dohodnúť sa na základných veciach, ktoré prináša politický život. Namiesto toho sa však opozícia triešti a rozdeľuje pri každej jednej téme a je úplne jedno, či sa rozprávame o úrovni parlamentnej, župnej, alebo najnižšej komunálnej. V Bratislave, [...]

Je otázka Kaliňáka ako kandidáta na prezidenta aktuálna?

28.05.2018

Po tom, čo všetko vyšlo na povrch o podvodoch prezidenta Andreja Kisku, je snáď každému jasné, prečo nešiel kandidovať. Keby sa takéto veci na neho zistili už počas posledných prezidentských volieb, Kiska by pravdepodobne dnes prezidentom nebol. Asi je však zbytočné polemizovať o minulosti a skúsme o niečom horúcejšom – o najbližších prezidentských voľbách. [...]

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 26
Celková čítanosť: 114898x
Priemerná čítanosť článkov: 4419x

Autor blogu

Kategórie