Založ si blog

Prístup EÚ k migračnej kríze je amaterizmus

Migračná kríza sa už niekoľko rokov drží medzi top témami v oblasti bezpečnosti a zahraničnej politiky. V tomto článku sa posnažím v krátkosti zhrnúť, prečo európsky prístup k nej považujem za čiastočný amaterizmus. Rovnako ako tzv. slniečkárstvo, ktoré minimálne v západnej Európe toto všetko sprevádza.

Zoberme si ako príklad posledné vyjadrenia vrcholných predstaviteľov niektorých krajín. Postoj Vyšehradskej skupiny je všeobecne známy a všeobecne známe je aj to, že sa krajiny ako Francúzsko a Nemecko snažia tento postoj verejne marginalizovať. Keby však bolo len na západe, bol by to diktát. Diktát o tom, že koľko utečencov máme prijať a aké podmienky im máme vytvárať.

Nemám rád vetu „veď aj tak k nám nechcú ísť, nemusíme sa nimi zaoberať, všetko je to len výmysel vlády“. Takýmto ľuďom by som doprial minimálne mesiac bez akýchkoľvek kontrol na hraniciach, bez akéhokoľvek monitoringu, bez regulácie a bez činnosti spravodajských služieb. Potom by som ich chcel vidieť, či by znova vyslovili podobnú vetu.

Za najvýstižnejšie považujem vyjadrenie nášho ministra zahraničných vecí Lajčáka. Ten nedávno poukázal na fakt, že EÚ pristupuje k migrácii len reaktívne a nie proaktívne. Pristupovať k tak vážnej téme len ako k riešeniu následkov je presne ten amaterizmus, ktorý spomínam v nadpise. Nikoho nezaujíma pôvod, nikoho nezaujíma, že niekde zomierajú ľudia, no keď na to niekto poukáže, tak je nehumánny, lebo namiesto ničenia obyvateľstva Európy aj krajín tretieho sveta chce zapracovať na tom, aby žiadna civilizácia nezanikala. Ja sa potom logicky pýtam: má snáď nedajbože niekto záujem na likvidácii Európanov? Jeden typ by som mal, ale to vám už asi došlo.

Táto posledná hypotéza by možno dokonca vysvetľovala, že prečo je náš prezident Andrej Kiska až natoľko verní západnému Veľkému bratovi a prečo až tak veľmi kope do Ruska a presadzuje voľný priechod na Slovensko pre migrantov.

Neuveriteľné: Prokurátor Šanta má byt od Bašternáka

02.07.2018

Po Jánovi Kuciakovi a Vasiľovi Špirkovi majú média ďalšiu hviezdu v boji proti vláde a hlavne v boji „Za slušné Slovensko“. Je ňou špeciálny prokurátor Ján Šanta. Takmer ako vždy, aj v tomto prípade však ide zo strany niektorých médií o dvojtvárnosť a zamlčiavanie pravdy. Podľa výpisu z katastra nehnuteľností je na LV č.: 5631 v dobre známych [...]

Opozíciu v Bratislave nezaujíma volič

08.06.2018

Dlhodobo sa hovorí o tom, že by mala dnešná pravicová opozícia na rôznych úrovniach dokazovať vôľu a schopnosť dohodnúť sa na základných veciach, ktoré prináša politický život. Namiesto toho sa však opozícia triešti a rozdeľuje pri každej jednej téme a je úplne jedno, či sa rozprávame o úrovni parlamentnej, župnej, alebo najnižšej komunálnej. V Bratislave, [...]

Je otázka Kaliňáka ako kandidáta na prezidenta aktuálna?

28.05.2018

Po tom, čo všetko vyšlo na povrch o podvodoch prezidenta Andreja Kisku, je snáď každému jasné, prečo nešiel kandidovať. Keby sa takéto veci na neho zistili už počas posledných prezidentských volieb, Kiska by pravdepodobne dnes prezidentom nebol. Asi je však zbytočné polemizovať o minulosti a skúsme o niečom horúcejšom – o najbližších prezidentských voľbách. [...]

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 26
Celková čítanosť: 114892x
Priemerná čítanosť článkov: 4419x

Autor blogu

Kategórie