Založ si blog

K vyhosteným ruským diplomatom

Nie je správne robiť unáhlené kroky a to platí takmer v každej oblasti nášho života. Bývalý ruský agent Skripaľ bol otrávený látkou, ktorá je typická skôr pre ruské prostredie. To však ešte nič nemusí znamenať. Ak niekto ukradne stíhačku F-16 a narazí s ňou do budovy, tiež to automaticky nie je vina USA. Robiť výrazné reštriktívne diplomatické kroky ešte predtým, ako sa nájde skutočný vinník, je viac ako nesprávne.

A je to o to viac nesprávne v prípade, že vyhosťujete diplomatov jednej z mocností, ktorá naviac vlastní nukleárne zbrane. Rusko je v medzinárodných vzťahoch celkom silnou a rešpektovanou krajinou a to, že si niektorí liberálni politici a novinári ukájajú svoje potreby vytvárať si z tejto krajiny nepriateľa, na tom nič nemení. T. Mayová ani Brusel nemajú právo súdiť a už vôbec nemajú právo súdiť bez dôkazov.

Čo to všetko znamená pre Slovensko? Prešli sme si už niekoľkými takýmito odmietnutiami bruselského akoby nariadenia. Sme trvalými a výraznými odporcami sankcií voči Rusku, ktoré boli predstavené po pričlenení Krymu k Rusku – resp. po slobodnom rozhodnutí občanov Krymu, že chcú byť radšej súčasťou Ruska. Neskôr sme odmietli aj kvóty na prerozdeľovanie migrantov, ktoré sa nám Brusel snaží dodnes všelijakými cestami a vyhrážkami (najmä ohľadom eurofondov) nanútiť. No a finálne, v týchto dňoch sme sa nepripojili k iným európskym krajinám, ktoré sa rozhodli vyhostiť ruských diplomatov z krajiny. Podľa mňa je to veľmi nelogický krok.

Stojí tu viacero prekážok. V našom prípade je to najmä obchod s plynom. Čo sa týka tejto komodity, od Ruska sme tu vyslovene závislí. Ja súhlasím, že ak by existovali berné dôkazy, vyhostenie by bolo správne, no ak je toto celé len hádanie, že kto to asi bol, nestojí nám to za to. Vláda tu koná podľa mňa správne a aspoň môžeme vidieť, čo by nastalo, keby bola pri moci opozícia. Tá by určite vyhovela prezidentovi a diplomatov vyhostila, lenže, v tom prípade by už dnes aj voči nám prišla odvetná sankcia.

Rusko vyhostilo toľko diplomatov každej krajine, koľko ona vyhostila Rusku. Máme za potrebu konflikt s takou krajinou? Ja si myslím, že určite nie. A v neposlednom rade, a toto teda pre tých, ktorí argumentujú tým, že na vinníkovi sa zhodli európski lídri – Mayová ani žiaden iný líder nie sú nositeľmi monopolu na pravdu.

Neuveriteľné: Prokurátor Šanta má byt od Bašternáka

02.07.2018

Po Jánovi Kuciakovi a Vasiľovi Špirkovi majú média ďalšiu hviezdu v boji proti vláde a hlavne v boji „Za slušné Slovensko“. Je ňou špeciálny prokurátor Ján Šanta. Takmer ako vždy, aj v tomto prípade však ide zo strany niektorých médií o dvojtvárnosť a zamlčiavanie pravdy. Podľa výpisu z katastra nehnuteľností je na LV č.: 5631 v dobre známych [...]

Opozíciu v Bratislave nezaujíma volič

08.06.2018

Dlhodobo sa hovorí o tom, že by mala dnešná pravicová opozícia na rôznych úrovniach dokazovať vôľu a schopnosť dohodnúť sa na základných veciach, ktoré prináša politický život. Namiesto toho sa však opozícia triešti a rozdeľuje pri každej jednej téme a je úplne jedno, či sa rozprávame o úrovni parlamentnej, župnej, alebo najnižšej komunálnej. V Bratislave, [...]

Je otázka Kaliňáka ako kandidáta na prezidenta aktuálna?

28.05.2018

Po tom, čo všetko vyšlo na povrch o podvodoch prezidenta Andreja Kisku, je snáď každému jasné, prečo nešiel kandidovať. Keby sa takéto veci na neho zistili už počas posledných prezidentských volieb, Kiska by pravdepodobne dnes prezidentom nebol. Asi je však zbytočné polemizovať o minulosti a skúsme o niečom horúcejšom – o najbližších prezidentských voľbách. [...]

Pellegrini

Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho

23.04.2024 12:36

Udalosťou sa zaoberá česká Bezpečnostná informačná služba a ďalšie úrady.

Russia Ukraine War Struggling Farmer

Zelenskyj umožňuje stíhať veľkých gaunerov. Ministra podozrievajú, že okradol štát o hektáre pôdy

23.04.2024 12:18

Skupina organizovaného zločinu na čele so šéfom vládneho agrorezortu podľa vyšetrovateľov ukradla pozemky v celkovej hodnote 6,85 milióna eur.

Súdna rada

Súdna rada je aktuálne v kompletnom zložení, budúce nominácie nebude komentovať

23.04.2024 12:01

Dvaja z aktuálnych členov súdnej rady, ktorých v minulosti zvolila do funkcie NR SR, však budú túto stredu vypočutí pred ústavnoprávnym výborom.

Maximilian Krah, Nemecko, AfD, eurovoľby

Nemecko zatklo muža za špionáž pre Čínu, odovzdával informácie z europarlamentu. Peking reaguje

23.04.2024 12:00, aktualizované: 12:11

Spolková generálna prokuratúra tvrdí, že sledoval aktivity čínskej opozície v Nemecku.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 26
Celková čítanosť: 114969x
Priemerná čítanosť článkov: 4422x

Autor blogu

Kategórie