Založ si blog

Je situácia v RTVS normalizáciou alebo snahou o odpolitizovanie?

Jaroslav Rezník je riaditeľom RTVS len naozaj krátku chvíľu, no spoločnosť na neho aj napriek tomu už niekoľko mesiacov po jeho vymenovaní dozerá naozaj detailne. Je to v prvom rade preto, lebo na neho rovnako detailne dozerajú aj mienkotvorné médiá, ktoré sa boja odstránenia ich ideológie z RTVS. Ak by RTVS prestala byť médiom prezidenta Kisku a opozície, bolo by to vzhľadom na vplyv tejto televízie pre menované subjekty katastrofou.

No a kde sú ohrozené záujmy sponzorov pravicových/opozičných subjektov, tam treba cez médiá vyvolať dostatočný tlak na to, aby sa tomuto ohrozovaniu záujmov zabránilo. Presne preto dnes o Jaroslavovi Rezníkovi čítame ako o normalizátorovi a o novinároch v konflikte s vedením RTVS ako o obetiach tejto normalizácie. Teraz sklamem všetkých akože „liberálov“ z protestov: RTVS nie je Denník N, ani SME, ani .týždeň, ani Eugen Korda a jeho kamerka. RTVS je verejnoprávne médium, ktoré by malo byť najobjektívnejšie zo všetkých a práve teraz sa tam dejú konflikty v prvom rade preto, lebo sa RTVS po dlhých rokoch jej nový riaditeľ snaží odpolitizovať.

Pre mňa je jednoznačným znakom spolitizovaného média, pokiaľ viditeľne očierňuje jednu stranu politického boja a zároveň oslavuje druhú stranu tohto boja a naviac, veľmi viditeľne ovplyvňuje politické preferencie. To je niečo, čo urazení redaktori niekoľko rokov robili a dnes za to nesú zodpovednosť.

Zuzana Kovačič Hanzelová mi prišla zo začiatku ako veľmi talentovaná a ambiciózna redaktorka. Pamätám si poslednú volebnú noc počas parlamentných volieb, kde počas celonočného vysielania ako začiatočníčka podala naozaj veľmi dobrý výkon. Postupom času však čoraz viac svoje osobné politické názory prenášala do svojej profesionálnej praxe, čo je pre každého profesionálneho novinára neprijateľné. Došlo to až do bodu, od ktorého sa na ňu v televízii nemôžem pozerať. Je zbytočné hovoriť o nejakých sexuálnych aférkach v TA3, lebo tie jej nezabraňujú byť dobrou redaktorkou. To čo jej v tom bráni, je fakt, že jej činnosť v RTVS navonok pôsobí, ako keby dostávala veľmi pekný balík z opozičného a prezidentského prostredia.

Ja teda nie som zástancom nejakých veľkých čistiek v RTVS. Ak sa ale RTVS nachádza v situácii, kedy je politizácia na tak vysokej úrovni ako napríklad v prípade spomenutej redaktorky, potom sú tieto čistky nutné. A nenazval by som to normalizáciou, je to snaha o odpolitizovanie.

Neuveriteľné: Prokurátor Šanta má byt od Bašternáka

02.07.2018

Po Jánovi Kuciakovi a Vasiľovi Špirkovi majú média ďalšiu hviezdu v boji proti vláde a hlavne v boji „Za slušné Slovensko“. Je ňou špeciálny prokurátor Ján Šanta. Takmer ako vždy, aj v tomto prípade však ide zo strany niektorých médií o dvojtvárnosť a zamlčiavanie pravdy. Podľa výpisu z katastra nehnuteľností je na LV č.: 5631 v dobre známych [...]

Opozíciu v Bratislave nezaujíma volič

08.06.2018

Dlhodobo sa hovorí o tom, že by mala dnešná pravicová opozícia na rôznych úrovniach dokazovať vôľu a schopnosť dohodnúť sa na základných veciach, ktoré prináša politický život. Namiesto toho sa však opozícia triešti a rozdeľuje pri každej jednej téme a je úplne jedno, či sa rozprávame o úrovni parlamentnej, župnej, alebo najnižšej komunálnej. V Bratislave, [...]

Je otázka Kaliňáka ako kandidáta na prezidenta aktuálna?

28.05.2018

Po tom, čo všetko vyšlo na povrch o podvodoch prezidenta Andreja Kisku, je snáď každému jasné, prečo nešiel kandidovať. Keby sa takéto veci na neho zistili už počas posledných prezidentských volieb, Kiska by pravdepodobne dnes prezidentom nebol. Asi je však zbytočné polemizovať o minulosti a skúsme o niečom horúcejšom – o najbližších prezidentských voľbách. [...]

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 26
Celková čítanosť: 114368x
Priemerná čítanosť článkov: 4399x

Autor blogu

Kategórie