Založ si blog

Slovensko s historicky najnižším deficitom verejných financií

Slovenská republika vlani hospodárila so schodkom 1,04% hrubého domáceho produktu, čo je najnižší deficit v histórii našej samostatnosti. Makroekonomické výsledky sú veľmi dobré a vláda sa nimi oprávnene chváli. Peter Kažimír ako minister dosiahol v oblasti verejných financií veci, na ktoré sa napríklad Ivan Mikloš nechytá ani náhodou.

„Slovenská republika v roku 2017 súčasne znižovala deficit aj verejný dlh, ktorý dosiahol úroveň 50,9 % HDP a poklesol tak štvrtý rok v rade,“ konštatuje ministerstvo. Deficit je naviac nižší, ako boli pôvodné odhady ministerstva – to odhadovalo na rok 2017 deficit 1,29% hrubého domáceho produktu. Ako krajina sme teda jednoznačne prekonali očakávania a to v pozitívnom zmysle.

Verejný dlh sa naviac vyvíja naozaj veľmi dobre a to najmä v porovnaní s priemerom EÚ. Ten je až 81,6% HDP, zatiaľ čo u nás verejný dlh dosahuje len spomenutých 50,9% HDP. Samozrejme, aj s týmto číslom je ešte čo robiť, no aj napriek tomu naša vláda v rámci EÚ patrí k tým najzodpovednejším.

Za najvýraznejší faktor úspechu pri znižovaní deficitu verejných financií je považovaný dosiahnutý hotovostný schodok štátneho rozpočtu, ktorý bol oproti minulému roku nižší o 773 mil. Eur.

Na toto všetko nadväzujú aj ďalšie makroekonomické úspechy, vzájomne sa ovplyvňujúce s vývojom na trhu práce. Hospodársky rast dosiahol 3,4% a bolo vytvorených 51 000 nových pracovných miest, teda stúpala zamestnanosť. Miera nezamestnanosti ku koncu roka dosiahla 8,1%, čo je oproti obdobiu Radičovej vlády naozaj výrazný pokles.

Významné sú aj ďalšie, doplnkové pozitívne správy. „Pozitívne sa skončilo hospodárenie Sociálnej poisťovne a oblasti verejného zdravotného poistenia, na ktoré mali vplyv najmä vývoj zamestnanosti a rast miezd,“ hovorí ministerstvo. Pozitívny vplyv mali aj vyššie daňové a odvodové príjmy. Daňovú zložku podľa ministra Kažimíra ťahala najmä DPH, čo dokazuje, že sa Slováci majú lepšie a môžu si dovoliť viac.

Neuveriteľné: Prokurátor Šanta má byt od Bašternáka

02.07.2018

Po Jánovi Kuciakovi a Vasiľovi Špirkovi majú média ďalšiu hviezdu v boji proti vláde a hlavne v boji „Za slušné Slovensko“. Je ňou špeciálny prokurátor Ján Šanta. Takmer ako vždy, aj v tomto prípade však ide zo strany niektorých médií o dvojtvárnosť a zamlčiavanie pravdy. Podľa výpisu z katastra nehnuteľností je na LV č.: 5631 v dobre známych [...]

Opozíciu v Bratislave nezaujíma volič

08.06.2018

Dlhodobo sa hovorí o tom, že by mala dnešná pravicová opozícia na rôznych úrovniach dokazovať vôľu a schopnosť dohodnúť sa na základných veciach, ktoré prináša politický život. Namiesto toho sa však opozícia triešti a rozdeľuje pri každej jednej téme a je úplne jedno, či sa rozprávame o úrovni parlamentnej, župnej, alebo najnižšej komunálnej. V Bratislave, [...]

Je otázka Kaliňáka ako kandidáta na prezidenta aktuálna?

28.05.2018

Po tom, čo všetko vyšlo na povrch o podvodoch prezidenta Andreja Kisku, je snáď každému jasné, prečo nešiel kandidovať. Keby sa takéto veci na neho zistili už počas posledných prezidentských volieb, Kiska by pravdepodobne dnes prezidentom nebol. Asi je však zbytočné polemizovať o minulosti a skúsme o niečom horúcejšom – o najbližších prezidentských voľbách. [...]

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 26
Celková čítanosť: 114362x
Priemerná čítanosť článkov: 4399x

Autor blogu

Kategórie