Ficova tlačovka preukázala, že sociálna demokracia žije

5. mája 2018, marianjanosik, Nezaradené

Aj keď sa dnes pravicová opozícia tvári, že Smer už len dosluhuje a oni ako keby už automaticky po roku 2020 nastupujú k moci, nemusí to tak byť. V praxi je všetko na občanoch a tej tichšej väčšine z nich je určite viac sympatická sociálno-demokratická politika ako tá pravicová, alebo ak chcete ekonomicky liberálna.

Posledná tlačovka predsedu strany Smer Fica nasvedčuje tomu, že Smer sa aj napriek tlaku menšiny nehodlá vzdať svojej sociálno-demokratickej povahy a je v ňom stále veľa politikov, ktorí majú záujem vyrovnávať rozdiely v životnej úrovni, nie ich pravicovo prehlbovať.

Fico na tlačovke poukázal na významné problémy v spoločnosti. Vo viacerých štatistikách EÚ nám ako krajine patria nelichotivé popredné priečky – veľa pracujeme v noci, máme skoro najviac odpracovaného času na jedného pracujúceho, pracujeme veľa nadčasov a podobne. Naviac sa nám ponúka zásadná otázka: chceme ísť do dôchodku po 70tke? Toto sú záležitosti, ktoré by pravicové strany, milí občania, nikdy neriešili. Máme vo vláde napríklad pravicovú stranu Most, ktorá o tieto témy ani nezakopla. Takže môžete kritizovať Smer za to, že doteraz s tým nič nerobil, no nedá sa všetko robiť naraz. Na druhej strane, dajme si ruku na srdce, veľa ľudí sa tu smialo za Ficovu nočnú, no v konečnom dôsledku to celé otvorilo veľmi podstatnú tému, ku ktorej by sa pravica podporujúca záujmy podnikateľov nikdy neznížila. Nikto z nich by nešiel za pracujúcich ľudí bojovať doslova do terénu.

Fico teda chce v najbližšej dobe riešiť časť problému. Vek odchodu do dôchodku sa kontinuálne zvyšuje a Smer prichádza s plánom, ako toto zvyšovanie zastaviť. Vek odchodu do dôchodku by mal byť na úrovni Ústavy zastropovaný na 64-65 rokov. Musím povedať, že tento krok ako presvedčený ľavičiar považujem za nevyhnutný a veľmi ma pobavilo, ako sa pravicové subjekty hneď začali brániť. Vraj zamestnávatelia utrpia, všetci utrpia, ekonomika utrpí.

Milí pravičiari, R. Fico došiel na rozdiel od vás aspoň s presnými číslami – to sú tie jeho bohaté skúsenosti, ktoré vám chýbajú. 70 mld. nás to bude stáť v dlhodobom horizonte, čo vzhľadom na výkonnosť ekonomiky a rozloženie do veľa rokov nemusí byť veľa. Veď už dnes na dôchodky dávame 6,7 mld. ročne. A ďalej je na mieste otázka, čo by asi tak liberálny pravičiar robil s dôchodcom? Je neproduktívny, neefektívny, tak nech skape? Občas mám pocit, že aj takéto myšlienky by mali byť zakázané.