Slovensko s historicky najnižším deficitom verejných financií

9. mája 2018, marianjanosik, Nezaradené

Slovenská republika vlani hospodárila so schodkom 1,04% hrubého domáceho produktu, čo je najnižší deficit v histórii našej samostatnosti. Makroekonomické výsledky sú veľmi dobré a vláda sa nimi oprávnene chváli. Peter Kažimír ako minister dosiahol v oblasti verejných financií veci, na ktoré sa napríklad Ivan Mikloš nechytá ani náhodou.

„Slovenská republika v roku 2017 súčasne znižovala deficit aj verejný dlh, ktorý dosiahol úroveň 50,9 % HDP a poklesol tak štvrtý rok v rade,“ konštatuje ministerstvo. Deficit je naviac nižší, ako boli pôvodné odhady ministerstva – to odhadovalo na rok 2017 deficit 1,29% hrubého domáceho produktu. Ako krajina sme teda jednoznačne prekonali očakávania a to v pozitívnom zmysle.

Verejný dlh sa naviac vyvíja naozaj veľmi dobre a to najmä v porovnaní s priemerom EÚ. Ten je až 81,6% HDP, zatiaľ čo u nás verejný dlh dosahuje len spomenutých 50,9% HDP. Samozrejme, aj s týmto číslom je ešte čo robiť, no aj napriek tomu naša vláda v rámci EÚ patrí k tým najzodpovednejším.

Za najvýraznejší faktor úspechu pri znižovaní deficitu verejných financií je považovaný dosiahnutý hotovostný schodok štátneho rozpočtu, ktorý bol oproti minulému roku nižší o 773 mil. Eur.

Na toto všetko nadväzujú aj ďalšie makroekonomické úspechy, vzájomne sa ovplyvňujúce s vývojom na trhu práce. Hospodársky rast dosiahol 3,4% a bolo vytvorených 51 000 nových pracovných miest, teda stúpala zamestnanosť. Miera nezamestnanosti ku koncu roka dosiahla 8,1%, čo je oproti obdobiu Radičovej vlády naozaj výrazný pokles.

Významné sú aj ďalšie, doplnkové pozitívne správy. „Pozitívne sa skončilo hospodárenie Sociálnej poisťovne a oblasti verejného zdravotného poistenia, na ktoré mali vplyv najmä vývoj zamestnanosti a rast miezd,“ hovorí ministerstvo. Pozitívny vplyv mali aj vyššie daňové a odvodové príjmy. Daňovú zložku podľa ministra Kažimíra ťahala najmä DPH, čo dokazuje, že sa Slováci majú lepšie a môžu si dovoliť viac.