Založ si blog

Neuveriteľné: Prokurátor Šanta má byt od Bašternáka

Po Jánovi Kuciakovi a Vasiľovi Špirkovi majú média ďalšiu hviezdu v boji proti vláde a hlavne v boji „Za slušné Slovensko“. Je ňou špeciálny prokurátor Ján Šanta. Takmer ako vždy, aj v tomto prípade však ide zo strany niektorých médií o dvojtvárnosť a zamlčiavanie pravdy.

Podľa výpisu z katastra nehnuteľností je na LV č.: 5631 v dobre známych bytovkách na Tupého ulici v Bratislave zapísané pri byte č.1 – E2 na 2. poschodí meno JUDr. Jána Šantu s manželkou. Ide o byt v bytovke, ktorú stavala firma Ladislava Bašternáka, zhodou okolností obchodného partnera Mariána Kočnera. To znamená, že aj mediálny hrdina Šanta je obchodným partnerom Ladislava Bašternáka.

Potom, ako média rozpútali štvavú kampaň proti prokurátorovi Palovičovi, ktorý tiež vlastní byt na tejto adrese a ktorý musel čeliť aj šetreniu, ktoré spustil generálny prokurátor Čižnár, by verejnosť očakávala rovnakú kampaň, obvinenia a šetrenie generálnej prokuratúry aj v prípade prokurátora Šantu. Nič také sa však nedeje. Lebo Šanta teraz kope do tých správnych. Otázkou však zostáva prečo? A prečo práve teraz, keď o Šantovi doteraz nebolo počuť takmer nič?

Za všetkým tým mediálnym humbukom je Šantova snaha zviesť sa na vlne „slušnosti“ a využiť ju vo svoj prospech. Svedčí o tom hneď niekoľko faktov. Prvým a najdôležitejším sú jeho ambície byť budúcim generálnym prokurátorom, resp. šéfom špeciálnej prokuratúry (údajne by sa uspokojil aj s menovaním za ústavného sudcu). Na to však potreboval, aby bol prijateľný pre Kisku (či skôr jeho poradcov) a tak vzniklo spojenectvo a plán, ako využiť súčasnú vlnu „slušnosti“. Ich tajná dohoda spočíva v tom, že Kiska nebude blokovať jeho vymenovanie na niektorý z uvedených postov, ak Šanta bude v duchu Kiskového kydania na štát kopať do tých správnych.

V tomto duchu možno vnímať aj jeho vyjadrenie: „Zvíťazila pravda, odvaha a slušnosť a je to odkaz pre slušných ľudí, že spravodlivosť existuje a na každého príde čas“, v ktorom hneď dva krát v jednej vete použil slovo „slušnosť“, ktoré je v posledných mesiacoch spájané hlavne s protestami, a ktoré tak rád používa aj prezident Kiska.

Druhým faktom je okamžitá, slepá a fanatická podpora médií, tretieho sektora, aj „slušného Slovenska“, napriek tomu, že ak by chceli byť spravodliví, tak by namiesto jeho podpory žiadali Čižnára, aby okamžite konal a prešetroval kúpu jeho bytu od Bašternáka.

Aby nevznikli pochybnosti o tom, že tento blog by mal slúžiť na obhajobu Kočnera, uvádzam nasledovné… To, že Marián Kočner sa objaví vždy tam, kde niečo „smrdí“, je snáď každému jasné. Jasné je aj to, že jeho „podnikanie“ sa odohrávalo často na hrane (možno i za hranou) zákona a najmä v daňových rajoch. Z tohto pohľadu je jeho pobyt za mrežami úplne v poriadku a otázkou zostáva iba to, či sa v cele nemal ocitnúť už skôr.

Určite však nie je v poriadku, že špeciálny prokurátor Šanta po rozhodnutí Najvyššieho súdu SR verejne dá už vyššie spomínané vyjadrenie. Prokurátor Šanta tým verejne prejudikuje výsledok trestného konania a rozhodnutia súdu v prípade, ktorý je len na začiatku svojej cesty. A tá môže byť na Slovensku ešte poriadne dlhá a tŕnistá.

Nie je to však prvý prešľap Šantu. Ten už v piatok, teda pred rozhodovaním Špeciálneho trestného súdu (ŠPS), do médií vyhlasoval, aké nepriestrelné dôkazy má, a že teda nepochybuje o tom, že ŠPS Kočnera a Ruska zoberie do väzby.

Napokon aj Najvyšší súd odmietol niektoré odôvodnenia Šantu na väzobné stíhanie, čo svedčí, že dôkazy Šantu až také presvedčivé neboli.

Prokurátor Šanta sa však napriek tomu postavil do pozície nielen prokurátora, ale aj vyšetrovateľa a sudcu zároveň. Je to z jeho strany mimoriadne neprofesionálne a netaktické. Ako prokurátor, by si totižto mal svoje tromfy, dôkazy a zistenia, uchovať na konanie pred súdom, aby dosiahol spravodlivý a podľa neho zaslúžený rozsudok. On sa však rozhodol tak, že v konečnom dôsledku môže pomôcť obžalovaným celé vyšetrovanie i rozhodovanie súdu zmeniť na frašku.

V rámci jeho ambícií, by to však už nemusel byť jeho problém. Ak by totižto vyšiel ich plán s Kiskom, musel by tento prípad prevziať niektorý iný prokurátor a toto Šantovo šantenie pred médiami a prípadné Kočnerovo (a Ruskovo oslobodenie) by padalo na hlavu niekoho iného.

Najšokujúcejšie je, že práve o to prokurátorovi Šantovi, ako obchodnému partnerovi Bašternáka (mimochodom kamaráta Mariána Kočnera) možno ide!

Opozíciu v Bratislave nezaujíma volič

08.06.2018

Dlhodobo sa hovorí o tom, že by mala dnešná pravicová opozícia na rôznych úrovniach dokazovať vôľu a schopnosť dohodnúť sa na základných veciach, ktoré prináša politický život. Namiesto toho sa však opozícia triešti a rozdeľuje pri každej jednej téme a je úplne jedno, či sa rozprávame o úrovni parlamentnej, župnej, alebo najnižšej komunálnej. V Bratislave, [...]

Je otázka Kaliňáka ako kandidáta na prezidenta aktuálna?

28.05.2018

Po tom, čo všetko vyšlo na povrch o podvodoch prezidenta Andreja Kisku, je snáď každému jasné, prečo nešiel kandidovať. Keby sa takéto veci na neho zistili už počas posledných prezidentských volieb, Kiska by pravdepodobne dnes prezidentom nebol. Asi je však zbytočné polemizovať o minulosti a skúsme o niečom horúcejšom – o najbližších prezidentských voľbách. [...]

Cervanovej vrahovia na oslave s Kiskom

22.05.2018

Prezidenta SR Andreja Kisku vám sú niektorí ľudia schopní označovať ako morálnu autoritu, ako niekoho, kto má zmeniť Slovensko a posunúť ho k niečomu lepšiemu. Neviem, čím to je, ale ľudia, najmä tí podporujúci pochody za Slušné Slovensku, nie sú schopní podávať kritické stanoviská k prezidentovi. Kritizujú len vládnych predstaviteľov, čo je neobjektívnosť [...]

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

Spain Election

Čisté ruky zašpinili dobré meno španielskeho premiéra. Zavinila to jeho žena. Odstúpi z čela vlády?

25.04.2024 12:00

Má pre mňa cenu zostať na čele vlády napriek tomu, že ma krajná pravica a pravica obhadzujú bahnom? Španielsky líder na svoju otázku čoskoro odpovie.

Michal Šimečka, Ide o pravdu

Šimečka v Ide o pravdu: Eurovoľby budú dôležitý signál dovnútra i navonok. Chceme zapustiť korene aj v samospráve

25.04.2024 12:00

Aj v prípade eurovolieb platí, že "nemôžu mať všetko", nebolo by dobré, aby koalícia mala najsilnejší hlas aj v europarlamente, hovorí Michal Šimečka.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 26
Celková čítanosť: 115061x
Priemerná čítanosť článkov: 4425x

Autor blogu

Kategórie