Založ si blog

V kauze Skripaľ len malý posun vpred

Vo vyšetrovaní pokusu o vraždu Sergeja Skripaľa sa postupuje len veľmi pomaly, čo určite nie je prekvapivé. Dostupnosť dôkazov nie je príliš dobrá a pociťuje to celý vyšetrovací tím. Ako je však už známe, niektoré, predovšetkým západné liberálne krajiny, vyšetrovanie zjavne nepotrebujú a vinníka mali v prvej minúte po tom, čo sa o tomto pokuse o vraždu dozvedeli.

Postup Slovenska je v tomto prípade veľmi dobrý. Naša zahraničná politika je čo to do súboja medzi mocnosťami dlhodobo konzistentná a veľmi kontinuálna. Nerobíme závery bez dôkazov, pretože nie je v záujme našej krajiny, aby sme si hociktorú z mocností znepriatelili. Pre krajinu našej veľkosti je to najlepšia možná taktika. Nechcem tým povedať, že by sme mali pristáť na všetko, čo si hociktorá mocnosť praje, ale chcem tým povedať, že si veľmi správne nevytvárame konflikty tam, kde nutne byť nemusia.

Kauza Skripaľ sa nás fakticky netýka a to hovorím s plným vedomím a zvážením faktu, že sme súčasťou EÚ. Krajina, ktorej sa to zatiaľ ako jedinej preukázateľne týka, teda Veľká Británia, onedlho s najväčšou pravdepodobnosťou súčasťou EÚ nebude. Nie je teda dôvod vytvárať si konfliktné prostredie s Ruskom kvôli tejto krajine. Pokiaľ ide o NATO, mám za to, že vzhľadom na povahu tejto medzinárodnej organizácie sa ho zatiaľ táto kauza netýka – útok na Skripaľa nie je útokom na členský štát NATO a podľa mojej mienky ani neútočila žiadna konkrétna krajina.

Takže náš krok voči medzinárodným organizáciám, ktorých sme členmi a ktoré by mohol trápiť, určite nie je konfliktný. Práve naopak, kroky krajín, ktoré pre tento moment bezdôvodne vyhostili niekoľkých ruských diplomatov sú podľa mňa v rozpore s hodnotami, ktoré by malo medzinárodné právo presadzovať. V prvom rade hovorím o tom, že považujú za vinnú krajinu, ktorej vina ešte ani zďaleka nebola dokázaná. Naviac, jediné čo sa doteraz poriadne zistilo je fakt, že sa jednalo o tzv. novičok. To, že bol vyvinutý prvýkrát v Sovietskom zväze, ešte nič neznamená. Na svete existuje veľké množstvo subjektov, ktoré má prostriedky na jeho výrobu a určite sa teda nejedná o dôkaz, že za útok je zodpovedné Rusko.

Treba sa pýtať práve naopak: prečo by Rusko (ak by nemalo za cieľ priznať sa k útoku) používalo novičok – teda fakticky ruský produkt? Veď to by boli doslova a do písmena hlúpi. A na druhej strane, ak by niekto chcel, aby útok vyzeral ako ruský, aký produkt by použil? Podľa logickej úvahy asi nejaký s ruským názvom a s ruským pôvodom. Ostatné nechávam na vašu zrelú úvahu.

Neuveriteľné: Prokurátor Šanta má byt od Bašternáka

02.07.2018

Po Jánovi Kuciakovi a Vasiľovi Špirkovi majú média ďalšiu hviezdu v boji proti vláde a hlavne v boji „Za slušné Slovensko“. Je ňou špeciálny prokurátor Ján Šanta. Takmer ako vždy, aj v tomto prípade však ide zo strany niektorých médií o dvojtvárnosť a zamlčiavanie pravdy. Podľa výpisu z katastra nehnuteľností je na LV č.: 5631 v dobre známych [...]

Opozíciu v Bratislave nezaujíma volič

08.06.2018

Dlhodobo sa hovorí o tom, že by mala dnešná pravicová opozícia na rôznych úrovniach dokazovať vôľu a schopnosť dohodnúť sa na základných veciach, ktoré prináša politický život. Namiesto toho sa však opozícia triešti a rozdeľuje pri každej jednej téme a je úplne jedno, či sa rozprávame o úrovni parlamentnej, župnej, alebo najnižšej komunálnej. V Bratislave, [...]

Je otázka Kaliňáka ako kandidáta na prezidenta aktuálna?

28.05.2018

Po tom, čo všetko vyšlo na povrch o podvodoch prezidenta Andreja Kisku, je snáď každému jasné, prečo nešiel kandidovať. Keby sa takéto veci na neho zistili už počas posledných prezidentských volieb, Kiska by pravdepodobne dnes prezidentom nebol. Asi je však zbytočné polemizovať o minulosti a skúsme o niečom horúcejšom – o najbližších prezidentských voľbách. [...]

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 26
Celková čítanosť: 114895x
Priemerná čítanosť článkov: 4419x

Autor blogu

Kategórie