Založ si blog

Ficova tlačovka preukázala, že sociálna demokracia žije

Aj keď sa dnes pravicová opozícia tvári, že Smer už len dosluhuje a oni ako keby už automaticky po roku 2020 nastupujú k moci, nemusí to tak byť. V praxi je všetko na občanoch a tej tichšej väčšine z nich je určite viac sympatická sociálno-demokratická politika ako tá pravicová, alebo ak chcete ekonomicky liberálna.

Posledná tlačovka predsedu strany Smer Fica nasvedčuje tomu, že Smer sa aj napriek tlaku menšiny nehodlá vzdať svojej sociálno-demokratickej povahy a je v ňom stále veľa politikov, ktorí majú záujem vyrovnávať rozdiely v životnej úrovni, nie ich pravicovo prehlbovať.

Fico na tlačovke poukázal na významné problémy v spoločnosti. Vo viacerých štatistikách EÚ nám ako krajine patria nelichotivé popredné priečky – veľa pracujeme v noci, máme skoro najviac odpracovaného času na jedného pracujúceho, pracujeme veľa nadčasov a podobne. Naviac sa nám ponúka zásadná otázka: chceme ísť do dôchodku po 70tke? Toto sú záležitosti, ktoré by pravicové strany, milí občania, nikdy neriešili. Máme vo vláde napríklad pravicovú stranu Most, ktorá o tieto témy ani nezakopla. Takže môžete kritizovať Smer za to, že doteraz s tým nič nerobil, no nedá sa všetko robiť naraz. Na druhej strane, dajme si ruku na srdce, veľa ľudí sa tu smialo za Ficovu nočnú, no v konečnom dôsledku to celé otvorilo veľmi podstatnú tému, ku ktorej by sa pravica podporujúca záujmy podnikateľov nikdy neznížila. Nikto z nich by nešiel za pracujúcich ľudí bojovať doslova do terénu.

Fico teda chce v najbližšej dobe riešiť časť problému. Vek odchodu do dôchodku sa kontinuálne zvyšuje a Smer prichádza s plánom, ako toto zvyšovanie zastaviť. Vek odchodu do dôchodku by mal byť na úrovni Ústavy zastropovaný na 64-65 rokov. Musím povedať, že tento krok ako presvedčený ľavičiar považujem za nevyhnutný a veľmi ma pobavilo, ako sa pravicové subjekty hneď začali brániť. Vraj zamestnávatelia utrpia, všetci utrpia, ekonomika utrpí.

Milí pravičiari, R. Fico došiel na rozdiel od vás aspoň s presnými číslami – to sú tie jeho bohaté skúsenosti, ktoré vám chýbajú. 70 mld. nás to bude stáť v dlhodobom horizonte, čo vzhľadom na výkonnosť ekonomiky a rozloženie do veľa rokov nemusí byť veľa. Veď už dnes na dôchodky dávame 6,7 mld. ročne. A ďalej je na mieste otázka, čo by asi tak liberálny pravičiar robil s dôchodcom? Je neproduktívny, neefektívny, tak nech skape? Občas mám pocit, že aj takéto myšlienky by mali byť zakázané.

Neuveriteľné: Prokurátor Šanta má byt od Bašternáka

02.07.2018

Po Jánovi Kuciakovi a Vasiľovi Špirkovi majú média ďalšiu hviezdu v boji proti vláde a hlavne v boji „Za slušné Slovensko“. Je ňou špeciálny prokurátor Ján Šanta. Takmer ako vždy, aj v tomto prípade však ide zo strany niektorých médií o dvojtvárnosť a zamlčiavanie pravdy. Podľa výpisu z katastra nehnuteľností je na LV č.: 5631 v dobre známych [...]

Opozíciu v Bratislave nezaujíma volič

08.06.2018

Dlhodobo sa hovorí o tom, že by mala dnešná pravicová opozícia na rôznych úrovniach dokazovať vôľu a schopnosť dohodnúť sa na základných veciach, ktoré prináša politický život. Namiesto toho sa však opozícia triešti a rozdeľuje pri každej jednej téme a je úplne jedno, či sa rozprávame o úrovni parlamentnej, župnej, alebo najnižšej komunálnej. V Bratislave, [...]

Je otázka Kaliňáka ako kandidáta na prezidenta aktuálna?

28.05.2018

Po tom, čo všetko vyšlo na povrch o podvodoch prezidenta Andreja Kisku, je snáď každému jasné, prečo nešiel kandidovať. Keby sa takéto veci na neho zistili už počas posledných prezidentských volieb, Kiska by pravdepodobne dnes prezidentom nebol. Asi je však zbytočné polemizovať o minulosti a skúsme o niečom horúcejšom – o najbližších prezidentských voľbách. [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 26
Celková čítanosť: 115080x
Priemerná čítanosť článkov: 4426x

Autor blogu

Kategórie